Nature Communications dergisi, son derece önemli olan tropik ormanların yeniden yeşermesini izlemek için ses kayıtlarının ve yapay zeka'nın kullanılabileceğini kanıtlayan çığır açıcı yeni bir çalışmayı yayınladı.
Çeşitli kurum ve kuruluşlar tropik ormanlar, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybı
ile mücadelede önemli bir rol oynamaktadır ve dünya genelinde ormansızlaşmayı önlemek
için büyük ölçekli kurtarma projeleri devam etmektedir.
Bu yazıyı hazırlamamdaki en büyük sebep, günümüzde oldukça popülerleşen yapay zeka'nın farklı bir kullanım alanını görmenizi istiyor oluşum.
Ormanın ne kadar iyi ve ne hızda yeniden yeşerdiğini değerlendirmek, tartışmalı ve zor bir bilim olmaya devam etmektedir. Biyoçeşitliliği nicelendirmek, sürdürülebilir yönetim için önemlidir. Bu işlem yapılırken kullanılan teknoloji de çok önemlidir.
Uluslararası bir ekip, biyolojik sesler ve yapay zeka kullanarak, engelleri aşmaya ve Ekvador'daki bir orman yeniden yeşillendirmek için toplam 43 araziyi takip etmeye başladı. Böylece bu teknolojinin yardımcı olup olamayacağını test etmek için çalışma gerçekleştirildi. Arazi parçaları aktif kakao çiftlikleri ve otlaklar, ayrıca 1 ila 34 yıl arasında yeniden yeşeren terk edilmiş tarım arazileri ve eski orman alanlarını içeriyordu.
Ormandan elde edilen verilerin iyi belgelenmiş olması, algoritmalar geliştikçe geriye dönük yeniden analiz yapmayı mümkün kılmaktadır. Yapılan takip, yeşilin kaybolmasını önlemenin bir yoludur ve nicelendirilmiş biyoçeşitlik kazançlarının sürdürülebilir halidir.
Biyolojik sesler ile yapay zeka'nın birleştirilmesi, dünya
genelinde tropik ormanlardaki biyoçeşitliliğin yeniden artmasının izlenmesi için
etkili bir yöntemdir. Bu tarz projeler iklim değişikliğini azaltma
girişimlerini ve koruma hedeflerini destekleyebilir.